Жануарлардың бруцеллезінің алдын алу

Бруцеллез — тірек — қимыл аппаратының, жүрек — тамыр, жүйке және жыныс жүйелерінің басым зақымдануымен өткір және созылмалы түрде жүруі мүмкін адамдар мен жануарларға ортақ жұқпалы — аллергиялық ауру.

Адамдар үшін бруцеллез инфекциясының негізгі көзі-ұсақ, ірі қара және шошқа. Жануарлардағы ауру ашуланшақтықпен, түсік түсірумен, өміршең емес жас жануарлардың туылуымен, өнімділіктің төмендеуімен көрінеді.

Ауру жануарлар төлдейтін және төлдейтін кезеңде, плацентамен, амниотикалық сұйықтықпен, бөлінетін туу каналымен және ұрықпен сыртқы ортаға патогеннің көп мөлшері бөлінген кезде ерекше қауіп төндіреді. Микробтар сыртқы ортаға тек қозы немесе төлдеу кезінде ғана емес, сонымен қатар жыл бойы сүт, зәр, ішек қозғалысы арқылы шығарылады. Бруцеллездің қоздырғышы жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдерде ұзақ уақыт сақталуы мүмкін:

тоңазытқышта 10 күнге дейін сақталатын шикі сүт, сары майда — 4 аптадан астам, үй ірімшігінде — 3 апта, ірімшікте — 45 күн; йогуртта, қаймақта — 8-15 күн, мяс — 12 күнге дейін; қой жүнінде — 1,5-тен 4 айға дейін. Мұздатылған жұқтырған ет және сүт өнімдерінде бруцеллалар сақтау мерзімі ішінде өміршең болып қалады. Бруцеллалар қоршаған орта объектілерінде сақталуы мүмкін, бірақ олар дезинфекциялаушы заттардың әсеріне және жоғары температураға төзімді емес.

Адамның инфекциясы босану, түсік түсіру, ұшаларды сою және өңдеу, жүнді қырқу кезінде, жануарлардың секрецияларымен ластанған заттармен байланыста болған кезде, термиялық өңдеуден өтпеген етті, қайнатылмаған сүтті немесе шикі сүттен жасалған сүт өнімдерін (сүзбе, ірімшік және т.б.) жеген кезде пайда болады.

Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеуді жүргізетін малды күтіп-бағумен және өсірумен айналысатын адамдар бруцеллалар адам ағзасына негізінен терінің кесілуі, сызаттары, абразиялары арқылы, сондай-ақ жеке гигиена ережелерін бұзған кезде, қоздырғыш лас қолмен аузына енгізілгенде, шырышты қабықтар арқылы енетінін есте ұстауы керек. Қоздырғыш ағзаға темекі шегу, жұмыс орнында тамақ ішу арқылы да ене алады.

Айналасындағылар үшін бруцеллезбен ауыратын адам қауіпті емес.

Бруцеллез ауруының алдын алу үшін:

Жеке аулаларда мал ұстайтын адамдарға:

o әрбір жануарды жеке тіркеу нөмірін бере отырып, ветеринариялық мекемеде тіркеуді жүргізу;

o сатып алу, сату, союға тапсыру, айдау, жайылымға орналастыру және барлық басқа орын ауыстырулар алдымен ветеринариялық қызметпен келісілуі керек;

o аурудың барлық жағдайлары немесе бруцеллезге күдік (түсік түсіру, өміршең емес жас жануарлардың тууы) туралы дереу ветеринариялық қызметке хабарлау

o малды ұстау бойынша ветеринарлық қызметтің ұсынымдарын қатаң сақтау.

Сондай-ақ, жеке қорғаныс құралдарын (халат пен комбинезон, резеңке немесе былғары етік, резеңке қолғап немесе кенеп қолғап, қалпақ немесе шарф, жеңдер, желімделген алжапқыштар)пайдалану қажет

Халыққа:

  • o өнімдерді қатаң белгіленген жерлерде (базарлар, дүкендер және т. б.) сатып алыңыз;
  • o жеке тұлғалардан сатып алынған шикі сүтті және басқа да сүт өнімдерін термиялық өңдеусіз жеуге болмайды;
  • o ет тағамдарын дайындау технологиясын сақтау (ет – термиялық өңдеуді кемінде бір сағат жүргізе отырып, кішкене бөліктерде пісіру).

Бруцеллез — адам мен жануарға ортақ аса қауiптi ауру. Қауiпсiздiк және бруцеллездiң алдын алу шараларын сақтаңыздар!

22.04.2025
Қаралым саны: 14