Бруцеллез – ауру малдан адамға жұғатын жұқпалы ауру. Ол ауыр ағыммен және адам ағзасының барлық мүшелерінің зақымдалуымен сипатталады. Адамдарға бруцеллезді жұқтырудың негізгі көздері қой, ешкі, ірі қара және шошқа болып табылады. Адамдар бруцеллез қоздырғышын ауру малмен жанасқанда және шикі етті, былғарысын, жүнін, мал терісін өңдеу кезінде, сондай-ақ ауру малдан алынған тамақ өнімдерін тұтыну арқылы жұқтырады. Бруцеллез қоздырғышы төмен температураға жоғары төзімді және тамақ өнімдерінде, оның ішінде тоңазытқыштар мен мұздатқыштарда сақталатын өнімдерде ұзақ уақыт сақталады. Бруцелла сүтте 10 күнге дейін және одан да көп, ет және ет өнімдерінде бір айдан астам, жүнде 3 айға дейін сақталады.
Адамның бруцеллезі созылмалы түрге ауысатын және мүгедектікке әкелетін ауыр ауру. Сондықтан профилактикалық шаралар туралы әрқашан есте сақтау керек, сондай-ақ осы аурудың алдын алуға көмектесетін ережелерді сақтау керек. Егер сіз өнімді малдың иесі болсаңыз, оны міндетті түрде ветеринарлық сараптама мен сараптамадан өткізіп, ветеринария мамандарының ұсыныстарын қатаң сақтаңыз. Жануарларды сатып алу, сату, сою, жайылым, жайылымға орналастыру және басқа да қозғалыстар тек ветеринариялық қызметтің рұқсатымен жүзеге асырылуы тиіс. Ветеринариялық мамандарды бруцеллезге күдікті аурулардың барлық жағдайлары туралы хабардар ету (аборттар, өмір сүруге жарамсыз төлдердің туылуы). Жануарлардың иелері (шаруашылық басшылары, фермерлер және т.б.) жануарларды ұстау және пайдалану кезінде ветеринариялық-санитариялық ережелердің сақталуына толық жауапкершілікте болады. Жануарларды ұстау ережелерін бұзғаны, профилактикалық және сауықтыру шараларын жүргізуден жалтарғаны үшін, сондай-ақ аурудың таралуына әкеп соқтырған әрекеттері үшін кінәлілер жауапқа тартылады. Ет пен ет өнімдерін сатып алатын жерді таңдағанда абай болыңыз. Оларды базарлардан, жол бойындағы сауда орындарынан немесе өнімнің ветеринариялық жағынан қауіпсіз екендігін көрсететін ілеспе ветеринариялық құжаттары жоқ жеке меншік иелерінен сатып алмаңыз. Шикі сүт пен одан дайындалған сүт өнімдерін тұтыну арқылы бруцеллезге шалдығатыныңызды ұмытпаңыз.
Алдын алудың негізгі әдісі – ветеринариялық станцияда ветеринар мамандарының ауыл шаруашылығы жануарларының қолда бар малдарын бруцеллезге дер кезінде тексеру (қан алу).
Осы ұсыныстарды орындау бруцеллез инфекциясының алдын алады және денсаулығыңызды сақтайды.
Қаралым саны: 16